Geboren: Roosendaal 1960

Woont in: Middelburg

Opleiding: Kunstacademie Eeklo 2016-2023 steen-beeld (afgerond); Vanaf 2023 'beeld en ruimtelijke kunst'

Inspiratie: Less is More 

 

Rond 2010 ben ik gestart met beeldhouwen. Gewoon aan de slag gaan, proberen en leren in de praktijk. Na een eerste avond 'hakken' - het is moeilijker dan het lijkt! - was ik na twee uur een beetje uitgeput. Onno Jongewaard (Pakhuis 22 in Middelburg) zei tegen mij: 'Dat stuk steen is zo'n 340 miljoen jaar oud!' Dat relativeert enorm, want wat is daarbij twee uur?

Het werken in steen vergroot je besef van vergankelijkheid. Beslommeringen van alledag vallen in het niet, de tijd vliegt voorbij als je aan de slag bent. Het schept een afstand die ik nodig heb om te komen tot de vraag: Wat is de essentie?  Ik moet bij de start een idee hebben als ik een beeld maak.

Het continue je grenzen verkennen en verleggen vergroot je zelfkennis. Je oefent deugden als geduld, aandacht, doorzettingsvermogen en discipline.

Ik leerde mijn voorkeuren kennen: niet opgepoetst en glad, maar ruw en ongepolijst. Dat geldt voor (oude) steen, maar ook voor materialen waar ik sinds kort mee werk bij 'beeld en ruimtelijke kunst'.  Materialen met een geschiedenis, dat boeit me enorm.

Het robuuste en monumentale van beelden spreekt me aan met een steeds grotere voorkeur voor abstractie en eenvoud.